Kuvaus
Taivaannaulan uuden perinnekalenterin kuviin on ikuistettu suomalaisia kotieläimiä. Vielä muutama sukupolvi sitten suomalaisten toimeentulon runkona olivat kotieläimet. Eläimet kasvatettiin itse ja niistä saatiin lihaa, maitoa, kananmunia, villaa ja turkiksia. Ihmisten ja eläinten yhteiselolla on ikivanhat juuret. Lampaita ja lehmiä on Suomessa pidetty kotieläiminä ainakin 4000 vuoden ajan. Hevoset ovat olleet sukupolvien ajan apuna töissä ja koirat metsästyksessä ja paimentamisessa.
Muinaisista kotieläimistä ovat kehittyneet pohjoisen vaatimattomiin olosuhteisiin sopeutuneet maatiaiseläinrodut. Koska paikalliset kannat ovat vuosisatojen aikana eriytyneet toisistaan, on syntynyt monipuolinen maatiaislajien kirjo. Alkuperäisrotujen vahvuutena ovat sopeutuminen Suomen sääoloihin sekä ylijalostukselta välttymisen seurauksena hyvä terveys ja helppohoitoisuus. Kotimaisille roduille on myös ominaista ketteryys, uteliaisuus ja älykkyys.
Maatiaisrotujen olemassaolon asetti vaakalaudalle teollisen vallankumouksen synnyttämä tehokkuuden ihannointi. 1800-luvun puolivälissä syntyi valtavasti uutta rahataloutta, mikä vaurastutti suurtilallisia. Tehokkuutta ja voittoa tavoiteltiin risteyttämällä kotimaista karjaa ulkomaisilla. Alkuperäisiä maatiaiskarjoja ei lopulta löytynyt enää kuin syrjäseuduilta.
Suurin osa maatiaisroduista on vaikeuksista huolimatta saatu säilytettyä 2000-luvulle. Lajien säilyminen vaatii kuitenkin pitkäjänteistä työtä ja oman kulttuuriperintömme arvostusta. Tämä kalenteri olkoon omalta vaatimattomalta osaltaan edistämässä lajien tunnettuutta ja niitä kohtaan tunnettua kiinnostusta!
Laaja kokoelma kansanperinnettä
Taivaannaulan seinäkalenteri esittelee tuttuun tapaan suomalaista kansanuskoa ja kansanperinnettä myös yleisesti. Kalenteri esittelee vanhan kansan vuodenkierron, johon kuuluu pyhäpäiviä jolloin suku tai yhteisö on perinteisesti jättänyt arjen työt taakseen ja kokoontunut yhteen juhlimaan ja kunnioittamaan haltijoita ja vainajia. On puolipyhiä, joihin kuuluvat tietyt tavat, ruoat ja laulut. Lisäksi on luonnon ja perinteisten töiden merkkipäiviä, jotka jaksottavat vuodenkulkua.
Ote kalenterin sisältämästä kansanperinteestä
Jyrin päivä 23. huhtikuuta on ollut ensimmäinen karjanuloslaskupäivä maan etelä- ja itäosissa. Sanottiin että »Jyrki kantaa lehmät vaikka selässään» eli karja päästettiin jaloittelemaan pimeästä navetasta vaikka maassa olisi vielä lunta ja vedet jäässä. Päivän viettoon kuului monenlaisia tapoja, joilla karjan ja kodin onni varmistettiin tulevaksi kesäksi.
Karjan uloslasku oli odotettu ja juhlallinen tapahtuma. Kun karja laskettiin läpi karjaportista, sitä suojattiin soihduilla, pihlajanoksilla tai piilottamalla kirves tai muita rautaesineitä oven eteen. Karja voitiin myös suojata naisen väellä eli »harakoida». Tällöin lehmät tai lampaat laskettiin pihalle portin päällä seisovan emännän haarojen alitse. Eläimiä saatettiin myös suojata pedoilta erilaisilla esineillä kuten karhun kynsillä tai hampailla sekä loihtijakivillä.
Metsän ja karjan haltijoille annettiin Jyrin päivänä antimia. Etelä-Savossa syötiin ateria, josta asetettiin ennen maistamista jokaista lajia erityiselle lautaselle uhriksi. Hiiteen vietiin lahjana piiraita, voita, maitoa, munia ja lihaa. Karja voitiin kiertää palavan kynttilän kanssa, minkä jälkeen kynttilä poltettiin hiidessä. Myös yksittäisille uhripuille jätettiin lahjoja, kun karja vietiin niiden ohi. Eläimistä huolehtivat paimenet tarjosivat vuorostaan viinaryypyn jokaiselle vastaantulijalle, mikä varmisti eläinten menestymisen kesällä.
Tue Taivaannaulan toimintaa ja perinteiden säilymistä
Ostamalla kalenterin tuet Taivaannaula ry:n toimintaa ja suomalaisen henkisen perinteen ja perinnekulttuurin säilymistä!
Kalenteri sisältää
- Kaksitoista valokuvaa perinteisistä suomalaisista kotieläimistä
- Kansanuskon ja kansanperinteen juhlat ja merkkipäivät marraskuun alusta 2022 joulukuun loppuun 2023
- Erittäin kattavasti tietoja jokaiseen merkkipäivään liittyvästä kansanperinteestä
- Kuunvaiheet ja tietoa niiden merkityksestä esivanhemmillemme
- Kansalliset juhlapäivät marraskuun alusta 2022 joulukuun loppuun 2023
- Muita aiheeseen liittyviä vuotuisia juhlapäiviä (mm. Suomenhevosen päivä)
- Tietoa Taivaannaulan toiminnasta
Kalenteri vuosille 2022-2023
Kalenteri kattaa ajanjakson marraskuusta 2022 joulukuuhun 2023. Perinteinen vuodenkierto alkaa marraskuun kekristä ja päättyy lokakuun loppuun. Kalenterin kaksi viimeistä kuukautta (marras-joulukuu 2023) on esitetty ilman kuvaa yhdellä aukeamalla.