Taivaannaulan perinnekalenteri 2022 – Kansanperinteen symbolit

16.00 

Taivaannaulan suosittu seinäkalenteri esittelee vanhan kansan vuodenkierron. Kalenterin kuvissa esitellään tänä vuonna kansanperinteen symboleita. Kalenteri alkaa perinteisen vuodenkierron mukaisesti kekristä eli marraskuun alusta 2021. Taivaannaulan kalenteri julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa värikalenterina!

Perinteisiä symboleita löytyy runsaasti erilaisten käsitöiden koristeissa, puumerkeissä, riimusauvoissa sekä rakennuksissa ja rakennelmissa kuten juhannussaloissa. Symbolien merkityssisältö on joiltakin osin hämärän peitossa tai muuntunut vuosien varrella. Lähes kaikki symbolit liitetään jollakin tavalla joko onneen, sadon takaamiseen tai suojeluun.

Toivomme tämän kalenterin myötä edistävämme symbolien tunnettavuutta, havainnointia ja käyttöä myös jokapäiväisessä elämässä.

Seinäkalenterin vakiovarustukseen kuuluu runsas tietopaketti suomalaisesta kansanuskosta ja kansanperinteestä. Ostamalla kalenterin tuet Taivaannaula ry:n toimintaa ja suomalaisen henkisen perinteen ja perinnekulttuurin säilymistä.

Varasto loppu

Tuotetunnus (SKU): KAL-2022 Osasto: Avainsanat tuotteelle , , , , , ,

Kuvaus

Taivaannaulan uuden kansanperinnekalenterin kuviin olemme koonneet kansaperinteessä tunnettuja symboleja. Näitä löytyy runsaasti erilaisten käsitöiden koristeissa, puumerkeissä, riimusauvoissa sekä rakennuksissa ja rakennelmissa kuten juhannussaloissa. Symbolien merkityssisältö on joiltakin osin hämärän peitossa tai muuntunut vuosien varrella. Lähes kaikki symbolit liitetään jollakin tavalla joko onneen, sadon takaamiseen tai suojeluun.

Perinteisten symbolien muoto jaksaa kuitenkin kiinnostaa yhä uusia sukupolvia. Hyvänä esimerkkinä on kivilabyrintti jatulintarha, joita rakennetaan uusia vielä tänäkin päivänä. Toisaalta symbolit ovat yhä osa elävää kansanperinnettä kuten karjalaiseen kulttuuriin kuuluvat käspaikat tai juhannussalkojen pystytys.

Toivomme tämän kalenterin myötä edistävämme symbolien tunnettavuutta, havainnointia ja käyttöä myös jokapäiväisessä elämässä. Kalenteri julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa värikalenterina!

Laaja kokoelma kansanperinnettä

Taivaannaulan seinäkalenteri esittelee tuttuun tapaan suomalaista kansanuskoa ja kansanperinnettä myös yleisesti. Kalenteri esittelee vanhan kansan vuodenkierron, johon kuuluu pyhäpäiviä jolloin suku tai yhteisö on perinteisesti jättänyt arjen työt taakseen ja kokoontunut yhteen juhlimaan ja kunnioittamaan haltijoita ja vainajia. On puolipyhiä, joihin kuuluvat tietyt tavat, ruoat ja laulut. Lisäksi on luonnon ja perinteisten töiden merkkipäiviä, jotka jaksottavat vuodenkulkua.

Ote kalenterin sisältämästä kansanperinteestä

Jyrin päivä 23. huhtikuuta on ollut ensimmäinen karjanuloslaskupäivä maan etelä- ja itäosissa. Sanottiin että »Jyrki kantaa lehmät vaikka selässään» eli karja päästettiin jaloittelemaan pimeästä navetasta vaikka maassa olisi vielä lunta ja vedet jäässä. Päivän viettoon kuului monenlaisia tapoja, joilla karjan ja kodin onni varmistettiin tulevaksi kesäksi.

Karjan uloslasku oli odotettu ja juhlallinen tapahtuma. Kun karja laskettiin läpi karjaportista, sitä suojattiin soihduilla, pihlajanoksilla tai piilottamalla kirves tai muita rautaesineitä oven eteen. Karja voitiin myös suojata naisen väellä eli »harakoida». Tällöin lehmät tai lampaat laskettiin pihalle portin päällä seisovan emännän haarojen alitse. Eläimiä saatettiin myös suojata pedoilta erilaisilla esineillä kuten karhun kynsillä tai hampailla sekä loihtijakivillä.

Metsän ja karjan haltijoille annettiin Jyrin päivänä antimia. Etelä-Savossa syötiin ateria, josta asetettiin ennen maistamista jokaista lajia erityiselle lautaselle uhriksi. Hiiteen vietiin lahjana piiraita, voita, maitoa, munia ja lihaa. Karja voitiin kiertää palavan kynttilän kanssa, minkä jälkeen kynttilä poltettiin hiidessä. Myös yksittäisille uhripuille jätettiin lahjoja, kun karja vietiin niiden ohi. Eläimistä huolehtivat paimenet tarjosivat vuorostaan viinaryypyn jokaiselle vastaantulijalle, mikä varmisti eläinten menestymisen kesällä.

Tue Taivaannaulan toimintaa ja perinteiden säilymistä

Ostamalla kalenterin tuet Taivaannaula ry:n toimintaa ja suomalaisen henkisen perinteen ja perinnekulttuurin säilymistä!

Kalenteri sisältää

  • Kaksitoista valokuvaa kansanperinteen symboleista
  • Kansanuskon ja kansanperinteen juhlat ja merkkipäivät marraskuun alusta 2021 joulukuun loppuun 2022
  • Erittäin kattavasti tietoja jokaiseen merkkipäivään liittyvästä kansanperinteestä
  • Kuunvaiheet ja tietoa niiden merkityksestä esivanhemmillemme
  • Kansalliset juhlapäivät marraskuun alusta 2021 joulukuun loppuun 2022
  • Muita aiheeseen liittyviä vuotuisia juhlapäiviä (mm. alkuperäiskansojen päivä, suomenhevosen päivä)
  • Tietoa Taivaannaulan toiminnasta

Kalenteri vuosille 2021-2022

Kalenteri kattaa ajanjakson marraskuusta 2021 joulukuuhun 2022. Perinteinen vuodenkierto alkaa marraskuun kekristä ja päättyy lokakuun loppuun. Kalenterin kaksi viimeistä kuukautta (marras-joulukuu 2022) on esitetty ilman kuvaa yhdellä aukeamalla.

Lisätiedot

Paino 0.180 kg (kilogramma)