Taivaannaulan perinnekalenteri 2020 – Rahvaanmusiikki

16.00 

Taivaannaulan suosittu seinäkalenteri esittelee vanhan kansan vuodenkierron. Kansanperinnekalenterin kuvateema kunnioittaa tänä vuonna kansanmusiikkia sen juurevimmassa ja rahvaanomaisimmassa muodossa. Soitto, laulu ja tanssi ovat kuuluneet erottamattomana osana esivanhempiemme elämään. Suomen alueen rikas musiikkiperinne yltää työntekoa rytmittäneistä arkisista lauluista pyhään runolauluun sekä »äänellä itkemisestä» äänekkääseen ilakointiin kevätvalkeiden äärellä.

Seinäkalenterin vakiovarustukseen kuuluu runsas tietopaketti suomalaisesta kansanuskosta ja kansanperinteestä. Kalenteri esittelee vanhan kansan vuodenkierron, johon kuuluu pyhäpäiviä jolloin suku tai yhteisö on perinteisesti jättänyt arjen työt taakseen ja kokoontunut yhteen juhlimaan ja kunnioittamaan haltijoita ja vainajia. On puolipyhiä, joihin kuuluvat tietyt tavat, ruoat ja laulut. Lisäksi on luonnon ja perinteisten töiden merkkipäiviä, jotka jaksottavat vuodenkulkua.

Ostamalla kalenterin tuet Taivaannaula ry:n toimintaa ja suomalaisen henkisen perinteen ja perinnekulttuurin säilymistä.

Ennakkotilaus on alkanut. Kalenterin toimitukset alkavat elo-syyskuun vaihteessa!

Varasto loppu

Tuotetunnus (SKU): KAL-2020 Osasto: Avainsanat tuotteelle , , , , , ,

Kuvaus

Taivaannaulan kansanperinnekalenterin kuvateema kunnioittaa tänä vuonna kansanmusiikkia sen juurevimmassa ja rahvaanomaisimmassa muodossa. Soitto, laulu ja tanssi ovat kuuluneet erottamattomana osana esivanhempiemme elämään. Suomen alueen rikas musiikkiperinne yltää työntekoa rytmittäneistä arkisista lauluista pyhään runolauluun sekä »äänellä itkemisestä» äänekkääseen ilakointiin kevätvalkeiden äärellä. Rahvaan musiikissa soivat perinteinen vuodenkierto, eletyt elämät ja koko ihmisenä olemisen tunnekirjo. Rahvaanmusiikin tarina on myös täynnä erikoisia ja kiehtovia tarinoita kylien viulunsoittajista, kierteleviin paimeniin, pelimannilegendoihin ja ikiaikaisiin kyläjuhliin. Tämä kalenteri kunnioittaa heitä kaikkia.

Kalenterin teema on sikäli ajankohtainen, että Rahvaanmusiikin kerhon nimellä kulkevat klubitoiminta täyttää vuonna 2019 kaksikymmentä vuotta. Rahvaanmusiikin kerhon tarkoituksena on tarjota kansanmusiikkia arkiasussa kansan syville riveille. Syksystä 2005 alkaen toimintaa on pyörittänyt itsenäisesti Rahvaanmusiikin kerho ry. Taivaannaulan Pirkanmaan osastolla ja Rahvaanmusiikin kerho ry:llä on ollut viime vuosina myös yhteistoimintaa, mikä on synnyttänyt idean myös tähän kalenteriin. Kalenterin lopusta löydätkin myös Rahvaanmusiikin kerhon syksyn tapahtumat.

Laaja kokoelma kansanperinnettä

Taivaannaulan seinäkalenteri esittelee tuttuun tapaan suomalaista kansanuskoa ja kansanperinnettä myös yleisesti. Kalenteri esittelee vanhan kansan vuodenkierron, johon kuuluu pyhäpäiviä jolloin suku tai yhteisö on perinteisesti jättänyt arjen työt taakseen ja kokoontunut yhteen juhlimaan ja kunnioittamaan haltijoita ja vainajia. On puolipyhiä, joihin kuuluvat tietyt tavat, ruoat ja laulut. Lisäksi on luonnon ja perinteisten töiden merkkipäiviä, jotka jaksottavat vuodenkulkua.

Ote kalenterin sisältämästä kansanperinteestä

Jyrin päivä 23. huhtikuuta on ollut ensimmäinen karjanuloslaskupäivä maan etelä- ja itäosissa. Sanottiin että »Jyrki kantaa lehmät vaikka selässään» eli karja päästettiin jaloittelemaan pimeästä navetasta vaikka maassa olisi vielä lunta ja vedet jäässä. Päivän viettoon kuului monenlaisia tapoja, joilla karjan ja kodin onni varmistettiin tulevaksi kesäksi.

Karjan uloslasku oli odotettu ja juhlallinen tapahtuma. Kun karja laskettiin läpi karjaportista, sitä suojattiin soihduilla, pihlajanoksilla tai piilottamalla kirves tai muita rautaesineitä oven eteen. Karja voitiin myös suojata naisen väellä eli »harakoida». Tällöin lehmät tai lampaat laskettiin pihalle portin päällä seisovan emännän haarojen alitse. Eläimiä saatettiin myös suojata pedoilta erilaisilla esineillä kuten karhun kynsillä tai hampailla sekä loihtijakivillä.

Metsän ja karjan haltijoille annettiin Jyrin päivänä antimia. Etelä-Savossa syötiin ateria, josta asetettiin ennen maistamista jokaista lajia erityiselle lautaselle uhriksi. Hiiteen vietiin lahjana piiraita, voita, maitoa, munia ja lihaa. Karja voitiin kiertää palavan kynttilän kanssa, minkä jälkeen kynttilä poltettiin hiidessä. Myös yksittäisille uhripuille jätettiin lahjoja, kun karja vietiin niiden ohi. Eläimistä huolehtivat paimenet tarjosivat vuorostaan viinaryypyn jokaiselle vastaantulijalle, mikä varmisti eläinten menestymisen kesällä.

Tue Taivaannaulan toimintaa ja perinteiden säilymistä

Ostamalla kalenterin tuet Taivaannaula ry:n toimintaa ja suomalaisen henkisen perinteen ja perinnekulttuurin säilymistä!

Kalenteri sisältää

  • Kaksitoista vanhaa valokuvaa suomalaisen rahvaanmusiikin esittäjistä
  • Kansanuskon ja kansanperinteen juhlat ja merkkipäivät marraskuun alusta 2019 joulukuun loppuun 2020
  • Erittäin kattavasti tietoja jokaiseen merkkipäivään liittyvästä kansanperinteestä
  • Kuunvaiheet ja tietoa niiden merkityksestä esivanhemmillemme
  • Kansalliset juhlapäivät marraskuun alusta 2019 joulukuun loppuun 2020
  • Muita aiheeseen liittyviä vuotuisia juhlapäiviä (mm. alkuperäiskansojen päivä, suomenhevosen päivä)
  • Tietoa Taivaannaulan toiminnasta

Kalenteri vuosille 2019-2020

Kalenteri kattaa ajanjakson marraskuusta 2019 joulukuuhun 2020. Perinteinen vuodenkierto alkaa marraskuun kekristä ja päättyy lokakuun loppuun. Kalenterin kaksi viimeistä kuukautta (marras-joulukuu 2020) on esitetty ilman kuvaa yhdellä aukeamalla.

Lisätiedot

Paino 0.180 kg (kilogramma)